Saturday, February 5, 2011

Pakai Tudung Tapi Seksi

Saya tertarik benar dengan khutbah Jumaat di tempat saya (Balai Islam, Flet Pekeliling) 15 Jun lalu. Isunya mengenai kewajipan menutup aurat. Disebabkan semua jemaah lelaki, khatib mengingatkan jemaah supaya memberitahu anak isteri supaya menjaga aurat masing-masing.

1. Ada yang pakai tudung singkat. Julurnya diikat ke belakang. Atau diikat ke leher. Maka nampaklah 'kegebuan' leher dan dadanya. Sedangkan dalam khutbah tadi, khatib membacakan ayat al-Quran yang meminta wanita melabuhkan tudung, menutup bahagian dada mereka.

2. Ada pakai tudung, tapi pakai T-shirt pendek. Malah ada yang pakai T-shirt tanpa lengan. Sudah tu ketat pula. Bukankah lengan itu aurat. Bahaya mendedahkan lengan yang 'gebu' itu. Yang dahsyatnya, ada pakai T-shirt singkat yang dipadankan dengan jeans terlondeh. Jadi apabila membongkok atau duduk, nampak seluar dalam, malah kadang-kadang alur bontot.

3. Ada pakai tudung, tapi pakai jeans teramat ketat. Alur punggung pun terbelah dua. Bentuk bontot pun terserlah. Apa nak jadi ni?

4. Ada yang pakai tudung, tapi pakai kebaya ketat. Tidak cukup dengan tu pakai 'kain koyak' pula. Apabila berjalan, terserlahlah 'kegebuan' betis malah kadang-kadang paha pun tersembul.

5. Ada yang pakai tudung, tapi pakai kain singkat, macam skirt mini. Kaki bukan auratkah? Pakailah stokin!!!!!!!

6. Ramai perempuan pakai tudung, tapi bermekap tebal dan berwangi-wangian. Bibir merah menyala. Menunjukkan aksi seksi pula tu.

7. Ada perempuan bertudung, 'merendek' pula dengan pacar di bangku stesen bas dan pusat beli-belah. Ini menjatuhkan imej wanita bertudung.

8. Ramai perempuan suka pakai kasut bertumit tinggi. Apabila berjalan berbunyilah, tang, tang, tang. Dalam khutbah tadi, khatib memberitahu tidak boleh timbul bunyi yang boleh menaikkan syahwat lelaki.

Dipetik dari :www.iluvislam.com

Komen

Apa yang telah ditetapkan di dalam al-Quran WAJIB kita ikuti, kerana Dia maha mengetahui apa yang yang terbaik untuk kita hidup di dunia ini., Dia menjadikan kita, tahu kelemahan kita., takkan kita yang kerdil ini mahu melawan hukum/perintahNya. Contoh yang mudah difahami seperti ,pekerja melawan majikannya, wajarkah ke seorang pekerja melawan bosnya yang menggajinya? jawabnya kita dipecat! Bagi yang melawan perintah Allah SWT akan mendapat azab darinya.

Sebenarnya Islam tidak melarang kita berfesyen, tetapi biarlah berlandaskan syariat, kita berfesyen kita dapat pahala, bukanyanya dosa. Orang yang bijak dia berfikir melangkaui masa sampai akhirat, duit didunia kita mahu, tak mahukah kita duit untuk akhirat nanti(pahala)? Ingat akhrat kekal abadi.

1 comments:

  1. Ramai perempuan pakai tudung tapi tak tutup aurat

    ReplyDelete